MOTOR LASTİĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

18-04-2019 12:36
MOTOR LASTİĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Aşacağınız mesafeleri belirlerken en sağlam motoru garajınıza yerleştirseniz bile asfalt koşullarına dayanıklı olmayacak lastikler olumsuz sonuçlara neden olabilir. Doğru lastik seçimi ve bakımı güvenliğinizi, sürüş stilinizi ve konforunuzu önemli ölçüde etkileyecektir. İyi bir motosiklet sürücüsünün motosiklet lastikleri hakkında bilmesi gereken kurallar:

  •  Doğru lastik seçimi yolculuklarınızın keyifle geçmesinde avantaj sağlar. Bu anlamda jantın genişliği önem taşır. Orijinal lastiklere göre daha geniş ya da dar ebatta lastikler işleri zorlaştıracaktır. Çünkü yanlış ebatlar lastiğin profilini değiştirir ve bu durum da yol tutuşunu negatif biçimde etkiler.
  •  Lastiklerin kullanımı kadar saklama koşulları da dayanıklı olmalarında önemli bir etkendir. Şayet lastiğinizi güneş altında ya da elektrik trafolarının çevresi gibi yüksek enerji içeren ortamlarda bırakırsanız, özelliklerini hızlıca kaybederler. Doğru yerlerde depolanan lastiklerin ise ömrü ortalama 5-6 yıl civarındadır.
  •  Lastik havasının ölçümlerine dikkat edilmelidir. Mevsim geçişleri lastiklerin basıncını değiştirmektedir ve aynı şekilde hareket eden lastik ısındığı gibi duran lastik de soğumaktadır. Bu değişimler hava kayıplarına sebep olur ve dikkat etmek adına en geç 15 günde bir lastik havaları hava saatiyle ölçülmelidir. Sürüş güvenliğini aksatmamak adına bu ölçümlerin haftada bir yapılması ise ideal olan aralıktır.
  •  Karda ve buzda tutunma sorusu motosiklet severlerin en çok araştırdığı şeylerden biridir. Kuzey ülkelerinde sürekli olarak kar ve buz yoğunluğu yaşandığı için kar lastiği mevcuttur. Fakat kar lastikleri asfaltlı ülkeler için üretilmemektedir. Yarı cadde yarı arazi tipi lastikler ise bu konu için ideal olandır. Kış koşullarında bu lastiklerden faydalanmak en akılcı sistem olacaktır. Yine aynı şekilde zincirler de motosikletler için uygun bir güvenlik yöntemi değildir.
  •  Yüklü ve yolculu sürüşler motosiklet sürücüleri için ekstra zorlu ve yorucu geçebilir. Yolcu güvenliğini sağlamak adına ön lastik havası tavsiye edilen en yüksek değere göre şişirilmelidir. Bu yöntem en iyi frenleme ve durma sonuçlarının alınması için yapılan testlerin ardından belirlenen değerlere uygun gerçekleştirilmelidir. Arka tekeri ise yanaklarda yazılı değere göre şişirmek doğru olacaktır. Zira arka kısım daha ziyade yük taşımak için uygundur. 
  •  Lastik değişimi yalnızca eskidiği zaman yapılmalıdır gibi yanlış bir inanç söz konusudur. Oysa ki sürekli güvenliği ve konforu sağlamak adına lastiklerin belirli standart ömrünü göz önünde bulundurmak gerekir. Yalnızca havadaki oksijen bile kauçuk yapıyı zamanla yıpratarak sertleştirir. Bu da lastiklerin esnekliğini kaybetmesine yol açar. Yol tutuşu azalan ve daha kolay hasar gören lastikler ise sürücülerin hayati tehlikeye girmesine neden olabilir. Üç yıldan fazla kullanılmış lastiklerin aşınmamış olsa bile değiştirilmesi faydalı olacaktır.
  •  Lastik ömrü öncelikle kaliteli bir ürün temin edilmesiyle, ardından da özenli kullanımla uzatılabilir. Hava değişimlerinde lastik kontrollerini aksatmamak, agresif kullanımdan kaçınmak ve bozuk yollardan uzak durmak motosiklet lastiklerini uzun vadede dayanıklı kılan etkenlerden birkaçıdır.
  •  Motosiklet lastiklerinin kenarları zamanla mavileşme gösterebilmektedir. Bunun nedeni ise lastiğin artık aşırı ısınarak kuruma evresine gelmesidir. Bu durumdaki bir lastiğin hâlâ kullanılması mümkündür fakat orijinal yol tutuşunu önemli ölçüde kaybedeceği için büyük zararlara neden olabilir.
  •  Kilolu sürücüler bunu değerlendirerek lastik basıncını düzenlemelidir. Teorik olarak 80 kilodan fazla olan sürücüler kendilerini bir artçı taşıyor gibi kabul emeliler ve lastik basıncını artırmalılar. Çünkü ilave basınç motosiklete yüklenen ağırlığa paralel olarak ayarlanmalıdır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.