MOTORU YATIRMA KORKUSUNU YENMEK İÇİN

Tecrübeli ya da tecrübesis her motorcunun ufak da olsa bir korku yaşadığı, özellikle keskin virajlara yaklaştığında tedirgin olmasına sebep olan, adrenalini yükselten bir korku, motoru yatırma korkusu!
Virajlar için güvenli hız tamamen motora, biniciye ve tecrübeyle edinilmiş sürüş tekniklerine göre değişir. Motorunuzu ne kadar yatırırsanız virajı da o kadar keskin alırsınız. Bilmediğiniz bir viraja girerken temkinli olmanız gerekir, eğer viraj aniden yok olursa yani hazırlandığınızdan daha keskin bir virajla karşılaşırsanız ve gereğinden daha hızlı bir şekilde viraja girdiyseniz bu durumdan kurtulmak için motoru daha da yatırmanız gerekir. Eğer amatör bir kullanıcı iseniz, heyecanla motoru kaldırabilirsiniz, ki bu tehlikeli sonuçlar doğurabilir, karşı yönden gelen trafiğin önüne çıkmanıza ya da yolun dışına savrulmanıza neden olabilir.
Virajlar konusunda yeteneğinizi artırmak ve tecrübe kazanmak için trafiğe kapalı bir alanda, motorunuzun alt sürat yatış açısını ve limitlerini test etmek ve bu durumlarda kullanabileceğiniz taktikleri öğrenmekten geçer. Trafikte iken önünüze doğru süren bir araçtan kurtulmak için motoru dik döndürmekten ziyade aynı dairede yatık vaziyette dönmesi gerektiğini, bunun dönüş çapını neredeyse 15-20 cm azalttığını deneyimlemeniz gerekir. Eğer, motoru yatırmaktan korkuyorsanız yapılacak şey frenleme yapıp low-side yapmaktır.
Korkunuzu yenmek için ne yapabilirsiniz;
Her korkuyu yenmek için kullanılan yöntem; korkunun üstüne gitmek! Bunun için trafiğe kapalı bir alanda 30-35 km hızla başlayacağınız test dönüşleri yapmalısınız. Dairesel hareketler yaparak farklı açıda dönüşlerle tecrübelerinizi artırabilir, motorunuzun verdiği tepkiler konusunda daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.
Henüz acemi biniciler kalkış yaparken, sürüş halinde ya da durmaya yakınken ayağını yere sürterek kendini kollamak, yana yatışı engelleme içgüdüsüne sahiptir. Bu yanlış bir davranış olup tehlikelidir. Bu refleksi yenebilmek için deneyiminizi bu hareketi yapmadan artırmak ve alışkanlık edinmek gerekir. Tekrar yaptıkça bu alışkanlığınızdan kurtulacak ve güveninizi artıracaksınız.
İyi bir motosiklet binicis olmanın şartı çok pratikten ve kendinizi yetiştirmekten geçer. Motorunuzla ne kadar vakit geçirirseniz bu süre o kadar kısalacaktır.
Keyifli ve kazasız sürüşler!