MOTOSİKLET KULLANIRKEN ÖNCE EMNİYET !

Motosiklet enteresan bir tutku. Eğer motosiklet sahibiyseniz aklınız her zaman garajdadır. Zira motosiklet severler, hava şartları ne olursa olsun, asla sürüşlerini ihmal etmezler. Ancak son zamanlarda profesyonel kullanıcıların yanı sıra, giderek içinden çıkılmaz hale gelen trafikten daha çabuk sıyrılmak için motosiklete yönelen amatör kullanıcıların da sayısı artış gösterdi. İster profesyonel olun ister amatör, ufacık bir dikkatsizlikten kaynaklanan basit hataların, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaması için motosikletinizi kullanırken dikkat emeniz gereken belli başlı kurallar olduğunu unutmamalısınız.
Güvenliğin ilk şartı dayanıklı donanım
Motosiklet korkulması gereken bir araç değil, tabi ki doğru sürücü ekipmanlarına sahipseniz. Motosiklet kullanıcısının sahip olması gereken olmazsa olmaz ekipmanların en önemlileri; kask, sırt ve bel korumalı mont, yine korumalı motosiklet pantolonu, kaymaz bot ve eldivendir. Sadece konforlu bir sürüş için değil kaza durumunda motosikletten düştüğümüzde, kazayı en az hasarla atlatabilmek için de ekipmana ihtiyacımız var.
Tabi ki ekipmanları seçerken çarpışma testlerinden aldığı puan ve sertifikasının geçerliliğinden emin olmalıyız. Motosiklet kulanınken korunmadığınız takdirde, tepeden ayağa kadar bütün vücudun tehlikeye açık olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Motosiklet giysilerinin dayanıklı ve dört mevsim koruma sağlayan kumaştan üretilmiş olmasına, pantolon giyemiyorsanız dizlik kullanmaya, yine tam korumalı ve dayanıklı eldiven ve motosiklet ayakkabısı satın almaya özen gösterin.
Dikkatinizi toplayın!
Ekipmanlar hazır, yola çıktık. Bu her şey bitti, güvendeyiz anlamına gelmiyor. Motosikletle yolculuğunuz esnasında nelerle karşılaşabileceğinizi bilmeniz ve son derece dikkatli sürüş gerçekleştirmeniz gerekiyor.
İşte motosiklet üzerinde kazasız yolculuk tamamlamanın püf noktaları…
Özellikle kavşaklarda, trafik ışıklarında ya da sağa ve ya sola dönüşlerde kontrollü olun, aynalara bakın ve kör noktaları kontrol edin. Sadece diğer sürücüleri değil yolun yapısını ve niteliğini de gözlemleyin.
Ani hızdan kaçının. Her zaman sakin ve kontrollü hareket edin. Özellikle sıkışık trafikte birkaç aracı geride bırakmak adına yapılan sert manevralar ciddi tehlikeler yaratabilir.
Önünüzde bulunan ya da takip ettiğiniz araçlara çok yaklaşmayın, mesafeli durun.
Tıpkı otomobiller gibi gerekli olmadığı durumlarda şeridinizden çıkmamaya özen gösterin.
Kamyon, tır gibi yük taşıyan araçlarda düşmesi ya da saçılması muhtemel nesneler bulunup bulunmadığına dikkat edin ve bu tip görüş alanını daraltan geniş araçları sollayacak fırsatınız yoksa geriden takip edin.
Şerit değiştirirken en az iki tam saniye, dönüşlerde en az dört tam saniye sinyal yakın.
Sizden daha hızlı olanlarla yarışmaya, onlara yetişmeye kalkmayın. Profesyonel motosiklet sürücülerine yol verin.
Dar yollarda ya da sokaklarda hızınızı koruyun.
Sürüş esnasında kurallara dikkat etmeyen ve riskli hareketler sergileyen araçlarla karşılaşırsanız, onlardan uzaklaşmaya çalışın.
Yol durumu konusunda uyaran tabelalarını dikkate alın. Sürüş tarzınızı bu uyarılara uygun olarak değiştirin.
Yola çıkmadan önce mutlaka lastiklerinizi kontrol edin.
Arkanızda seyreden araçla iletişim halinde olmanın en önemli yolu fren lambalarıdır. Yavaşlamak istiyorsanız, fren pedalına ya da manetine birkaç kere dokunarak fren lambanızı yakabilirsiniz.
İyi yolculuklar…