MOTOSİKLETTE İLK YARDIM

Motosiklet sürücüleri yolda keyif içinde seyir alırken, başlarına gelebilecek olumsuz durumlara karşı her zaman hazırlıklı olmak zorundadır. Olası bir kaza durumunda motosikletin üzerinden savrulabilen motosiklet sürücüleri, yaralanmalara karşı savunmasız kalabilir.
Peki olası bir motosiklet kazasına şahit olmanız, kaza yerinden geçmeniz veya bizzat kazanın içinde yer alma durumunuzda olaya nasıl müdahale edebileceğinizi biliyor musunuz?
Araştırmalara göre, kaza sonrası ölümlerin büyük bir çoğunluğu kazadan sonraki ilk 10 dakika içince gerçekleşiyor. Bu yüzden bir motosiklet kazasının gerçekleşmesinden hemen sonra doğru müdahaleyi yapmak, hayat kurtarabilir. Bunun için de yapmanız gereken en önemli şey, doğru ilk yardım çalışmasıdır. İlk yardım, tıbbi araç gereçler ve ilaç kullanmadan yapılan, yaralanma veya kazalar sonrası yapılan ilk müdahaledir.
Bir kazaya şahit olmanız veya kazadan kurtulmanız durumunda, yapmanız gereken ilk şey sağlık ekiplerine haber verip olay yerine onları doğru şekilde yönlendirmektir. Unutmayın ki yaralılara yapılacak tıbbi müdahalenin gecikmesi, geri dönüşü olmayacak sorunlara yol açabilir. Sağlık ekiplerini aradıktan sonra, öncelikle yaralıya bakmalısınız. Eğer motosikletin altında sıkışmışsa,çok sakin bir şekilde ve yaralıyı sarsmadan motosikleti kaldırmalı ve yaralının sakinleşmesi için telkinler vermelisiniz.
Eğer motosiklet çalışır durumdaysa, kontağı kapatmalısınız. Olası yakıt sızıntılarını kontrol ettikten sonra, kaza yerinde sigara vb. yanıcı maddeler bulundurmamaları için çevreyi uyarmalısınız.
Kaza yerinin görünür olması önemlidir. Bu yüzden kaza yeri çevresini, vakit kaybetmeden uyarıcı işaretler ile çevrelemeli ve diğer araçların da kazaya karışmasını bu şekilde önlemelisiniz.
İlk yardımda aklınızda olması gereken ilk şey, eğer ilk yardım bilginiz yoksa yaralıya müdahale etmemeniz gerektiğidir. İlk yardım bilgisi olmayan bir insan kazadan kurtulan bir yaralıyı bilinçsizce hareket ettirerek daha kötü sonuçlar ortaya çıkmasına yol açabilir.
Kazadan sonra motosiklet sürücüsünün kaskını kesinlikle çıkarmamalısınız. Boyundan yüzlerce sinir geçer ve kırık durumunda bu sinirler kemiklerin arasından kopabilir. Boynunda kırık oluşan bir sürücü, kaskın yerinden oynatılması ile sakat kalabilir veya ölebilir. Bu yüzden sadece vizörü açarak sürücünün nefes almasını sağlamalı, boynuna sert müdahalelerden kaçınmalısınız.
Yaralıda yer alabilecek kırıkları, elinizle yumuşak bir biçimde kontrol etmeli, başlangıç ve bitiş noktalarını belirlemelisiniz. Belirlediğiniz yerlere, bulduğunuz tahta, metal parçalar ve kumaşlar yardımı ile atel uygulaması yaparak kırığın olduğu bölgeyi sabitlemelisiniz.
Eğer yaralıda kanama varsa, acilen durdurmanız gerekir. Kanamanın olduğu bölgeyi kalp hizasından yukarıya almalı ve turnike, steril bezle tampon yöntemlerle kanamayı durdurmaya çalışmalısınız.
İlk yardım eğitiminiz ile gerekleştireceğiniz müdahaleler için sizin aracınızda veya motosiklette bulunan ilk yardım çantasını kullanabilirsiniz. Acil yardım ekibi gelene kadar, yaralının başından ayrılmamalısınız.
Güvenli ve kazasız sürüşler !