SICAK HAVADA MOTOSİKLET YOLCULUĞU

"Kış aylarında sürmek daha kolaydır” der bazı motorcular. Haksız da sayılmazlar, ısıtmalı eldivenler, tam koruma mont ve pantolonlar, soğuğu ve sesi almayan kasklar derken sıcak bir seyahat konforu yaşanır.
Kavurucu yaz aylarında ise durum bambaşka tedbirleri beraberinde getiriyor. Soğuğa karşı alınan tedbirler, sıcağa karşı alınamadığı için daha yıpratıcı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Su kaybı gibi durumlarla karşılaşan vücut, sürüş sırasında oldukça tehlikeli durumlara sebep olacaktır. Halsizlik, uyku hali, yoldan kopma, çevresel görüşün daralması gibi pek çok konu dikkat dağınıklığına yol alabileceği için hayati boyutlarda önem arz ediyor.
Yolculuk sırasında her şeyi göz önüne alarak planlama yapılmalıdır. Giyilecek kıyafetlerden, kullanılacak ekipmanlara, çantaya koyulacak tuluma varana kadar her şeyi düşünmeli ve dikkatle seçilmelidir.
Peki, aşırı sıcaklarda bu liste neleri içeriyor, neleri içermiyor?
Sıcaklarda vücudumuz, dış ortamla vücut ısımızı eşitlemek için su yani ter salar. Ama bu ter ile birlikte mineral ve tuz da kaybederiz. Yani vücudun elektrolit dengesi sarsılır. Sadece su içmek de yeterli olmaz. Kaybedilen tuz ve mineralleri geri almak için, yol boyunca her markette bulabileceğiniz "izotonik sporcu içeceği” gibi ürünlerden içmeniz susuzlukla savaşmak için büyük yardım sağlayacaktır. Ancak bu ürünlerin "enerji içeceği” olmamasına dikkat edin.
Maden sodası, konsantre olmayan meyve suları gibi takviyelerle de desteklenen vücudu korumak yaz aylarında daha bir zor. Ama her mevsim çok önemli.
Kask içine, ipek ince bir balaklava ile birlikte güneş vizörlü tam koruma bir kask olmazsa olmazlardan. Terlemeye karşı bir de yedek balaklava bulundurmanızda fayda var.
Mont, tam fileli olmalı. Yoksa yol çekilmez. Kevlar bir pantolon ile birlikte kalça ve diz korumalarınız ile oldukça önemli. Dirsekler ve ayak bileklerini de korumaya aldık mı, tamamdır!
Sık sık atlet ve t-shirt değiştirmek de çok önemli, %100 pamuklu yedeklerinizi yanınızdan ayırmayın.
Keyifli Seyirler