YOLDA YARALI HAYVANLA KARŞILAŞINCA YAPILMASI GEREKENLER

Her motosiklet sürücüsünün başına, yolda farklı durumlar gelebilir. Yol maceralarınızda karşılaşabileceğiniz kötü sürprizlerden biri de, yolda yaralı bir hayvanla karşılaşmak. Maalesef bazı sürücüler yola aniden çıkan hayvanlara dikkat edemiyor veya gerçekten müdahale edemeyecek bir durumda kalarak kaza yapıyor. Ancak yaralanan hayvanları yol kenarında çaresiz bırakmak, maalesef yapılmaması gerekenlerin başında geldiği halde sıklıkla yapılıyor.
Fakat yolda yaralı bir hayvan gördüğünüzde ona yardım eli uzatmak için yapabileceğiniz bir şeyler var !
Panik yapmayın!
Yolda yaralı bir hayvan gördüğünüzde motosikletinizle öncelikle yavaşlayarak sağa yanaşın ve hayvanın ne olduğunu net olarak görün. Bunu yaparken, hayvanın durumundan ve çevreden emin olmadan motosikletinizi terk etmeyin. Unutmayın ki, öncelikli olarak kendi güvenliğinizi sağlamanız gereklidir.
Güvenliğinizi tehlikeye düşürecek bir durum olmadığını anladığınızda motosikletinizi güvenli bir alana çekin ve yaralı hayvanı gözünüzle kontrol edin. Bunu yaparken yavaş hareketler sergilemeye özen gösterin, hızlı hareketler hayvanın korkmasına sebep olabilir.
Hayvanın varsa neresinde yara olduğunu gözünüzle tespit ettikten sonra, sakin bir ses tonu ile yaklaşın ve güvenli bir şekilde tutun. Eğer ısırma ihtimali varsa, ulaşabiliyorsanız ağızlık kullanın. Ağızlık temin etme durumunda değilseniz, hayvanın ağzını ısırmasını önlemek için ona zarar vermeyecek şekilde bağlayabilirsiniz. Bunu yaparken tahriş yaratmayacak kadar yumuşak ancak hayvanın ağzını tutmaya yeterli olacak kadar güçlü bir bağ kullanmalısınız.
İhtiyaçlarına kulak verin
Yaralı bir hayvanın yemek yemesi pek mümkün değildir. O sırada yemek yemeye odaklanamaz ve istemez. Bu yüzden bulduğunuz hayvana yemek vermeye çalışarak vakit kaybetmeyin. Suya ulaşabiliyorsanız, bir kabın içinde su verebilirsiniz, içmek istemezse ısrarcı olmanıza gerek yoktur.
Hayvanın yarasını inceleyin, vücuttan kopan veya kırılan bir kemiği var mı, kanaması var mı gibi tespitler, veterineri bilgilendirmeniz ve müdahale etmeniz açısından önemlidir. Hayvanın kanaması varsa, kanamalı bölgeye uygun şekilde turnike yaparak kanamayı durdurmaya çalışın.
Yumuşak bir bez, örtü, vb. bularak, bir kutunun içine hayvanı koyabilirsiniz. Eğer bir kutuya alabileceğiniz kadar küçük değilse, rahat edebileceği ve güvenli bir alana, sedye görevi görecek bir nesne ile eklem yerlerini çok hareket ettirmeden taşıyabilirsiniz. Eğer hayvanın bulunduğu yer güvenli ise gereksiz yere hareket ettirmeyin.
Yarasının üzerine steril gazlı bez yerleştirerek tampon uygulayabilirsiniz. Bu süreçte, bulduğunuz en yakın veteriner veya hayvan barınağı numarasına ulaşarak durumu anlatın ve hayvana müdahale edecek ekipler gelene kadar kesinlikle başından ayrılmayın. Eğer ekip bulunduğunuz lokasyonu bulmakta zorluk çekerse, telefon ile görüşerek bulunduğunuz yeri açıkça anlatın.
Ekipler geldiğinde onlara hayvanı ne şekilde ve nerede bulduğunuzu, gösterdiği tepkileri, yaptığınız müdahaleleri ve şu anki durumu açıkça anlatın. Ekiplerin hayvanı güvenli bir şekilde alarak gerekli sağlık merkezine naklettiğinden emin olduktan sonra, yolculuğunuza devam edebilrisiniz.